måndag 5 juli 2010

Pump that Tacky music on your stereo!

I helgen gjorde Tacky debut som åskådare till ett stort publikevent modell högljutt. På Backaplan i Göteborg avgjordes deltävling 4 i Billjuds SM. Japp. Alltså inte en tävling i vem som gjort störst hål på ljuddämparen, utan vem som kan pumpa fräck musik högst på sin bilstereo.

Deltagande var ett antal mer eller mindre tjusiga ekipage. Typ 10 bilar, bl.a.: en blå V70 med dyra fälgar, en vit VW Polo med billiga fälgar,
en röd Peugot 205 (samma som morsan hade förr och som är bevittnat asbra för att glida runt med hög musik på kasettband. Framförallt om man spelar Bomfunk MC:s eller señor mondragons bekännelser), en beige Ford Escort som kom på släpvagn och lämnade på släpvagn, en röd V70, en BMW kombi med Lady Gagas Alejandro i högtalarna och Tackys favorit: en rosa oerhört fin Volvo!


Arenan och inramningen var den bästa, framför ingången till CD-bilradio, bredvid Mattlandet och framför den  numera lomhörda falaffelmästaren!

Hur det hela gick till var något oklart för en oinvigd novis. Men i korthet gled (eller puttades) bilarna fram till ett litet tält där man under stor spänning placerade sensorer inuti bilarnas kupéer som var kopplade till en dator och skärm där (antagligen) antal decibel visades. Sen krämades det på med någon fräck låt med (lite för) mycket bas. I typ 5 sekunder. Sen dog musiken, siffrorna försvann från skärmen och alla väntade. Så helt plötsligt kom musiken igen. En ny låt. Högt som fan i typ 5 sekunder. Sen dog det. Så höll det på en stund med varje bil. Oerhört raffinerat och fyllt med nervkittlande spänning.

Ett exempel på hur spännande det var fås genom videoklippet nedan:


Som synes går det att ta på spänningen!

Hur gick det då? Vem vann? Ja vid det laget hade vår hörsel och våra nerver tagit såpass mycket stryk av alla 5 sekunders glimtar med techno-music att vi inte uppfattade vad speakerns läppar faktiskt sa. Men vi tror att någon som hette Emma och var ägare till V70:n med de dyra fälgarna kom tvåa i alla fall. Vi utgår givetvis från att den tackyrosa volvon vann!!!

Om det är någon som är sugen på att ställa upp i nästa tävling rekomenderas ett besök på Svenska Bilstereoförbundets hemsida. Det är de som arrangerar evenemanget med final i Vallåkra i augusti.

Tacky satsar stenhårt på att ställa upp redan i nästa deltävling i Vänersborg 10-11 juli. Problemet är dock utrrustningen. Just nu lutar det åt att ta den gamla lådbilen och förgylla den med den gamla 3D Super Woofern som står i en skrubb någonstans. Löstagbara högtalare, graphic equalizer och hyper bass. Borde räcka ganska långt i alla fall?

Oavsett så är det ändå fascinerande att få uppleva, eller som en av Tacky-åskådarna uttryckte saken: Det är fascinerande att man kan vara så uppslukad och intresserad av en sak som billjud, och uppenbarligen inte bry sig om något annat. Typ hur man ser ut.

Tacky sätter på sig jeans och hood med tryckt tribalmönster och förbereder sig för att göra Vänersborg i lådbilen nästa helg. Någon som vill följa med?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar