torsdag 8 juli 2010

Almedalen: Where Tacky meets PR!

Det finns mycket att säga om Almedalen. Men samtidigt inte. När man väl är mitt i smeten är det ju bara de små detaljerna man lägger märke till. Typ hur kort Mona Sahlin är och hur lång Carl Bildt är. Eller att SÄPO inte kör kostym i solgasset, utan snarare khaki och cargobrallor. Kanske influerade av kungen och kim jong il (som vi rapporterat om tidigare), vem vet.

-----------------------

Ett av de mer Tacky utspelen hitills är ju annars Gudruns och tv 4:s lilla get together häromdagen. Att bränna stålars. Bokstavligt talat. Att döma av tv inslaget där reportern med glädje kastar lite cash på brasan är det rätt många som är inne på hån, rån och andra Tacky benämningar på tilltaget. Publicitet fick det i alla fall, och nåt säger mig att det var det Gudrun var ute efter. Som vi alltid har sagt, Tacky PR lönar sig!

----------------------

Gotland har ju ändå förberett sig på alla tänkbara sätt inför veckan som är. Man tar in sletna Taxichaffisar från Upplands Väsby som har oerhörda problem med kortmaskinen ända tills man ber om ett skrivet kvitto, man anställer guider som kan ta hand om de tre busslaster amerikanska pensionärer som valt årets bästa vecka att besöka Gotland och man informerar om allt mellan himmel och jord. Även sådant som man inte har informerar man om. Skärmdumpen nedan är från Visbys busstation.



Man lägger alltså upp en rubrik och sida om något, för att sedan informera om att "Nej, det har vi inte". Påminner lite om historien med kaninen som frågade om morotstårta på konditoriet varje dag. När konditorn till slut hade bakat en morotstårta svarade kaninen, "Fy vad äckligt!"

Man kan lära sig mycket av Trazan och Banarne.

------------------------

I förmiddags var Tacky på ett seminarium om väljaropinionen arrangerat av SCB. Efter att ha pluggat statsvetenskap i Göteborg och mer än en gång hört nestor Holmbergs upphetsade föreläsningar om väljarundersökningar och dess resultat och annat kan man ju undra varför man frivilligt utsätter sig för ytterligare 1,5 timme med samma sak. Eller också är det just därför, statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet har gjort oss alla till statistiktörstande monster.

Dock måste man ju säga att SCB som anordnade seminariet har en del att lära av Sören Holmberg. Inlevelse vid föreläsningar t.ex. Man behöver inte en massa powerpointbilder, det går att göra det jävligt bra old school också!

Noterbart är också vilka filurer som var där. Springtime fanns på plats, Ekot (och såvitt jag minns, i form av en gammal statsvetare i Fredrik Furtenbach, när vi ändå är inne på det spåret), den bloggande sosseprofessorn Ulf Bjerled (som givetvis skrev frenetiskt på sin dator under seminariet), Sifo, fackförbund, landstingspolitiker och Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Med andra väldigt högt och väldigt lågt.

Kanske sverigedemokraten kan förmedla hur man använder sig av statistik på ett riktigt sätt till sina partikamrater när han kommer hem. Kreativt användande är väl lite av deras gimmick. Men sanningsenligt, nja. Kanske därför de källhänvisar till sig själva i reklamen de skickar ut. Mer om den saken en annan dag när vi går igenom väldigt Tacky "samhällsinformation" från sverigedemokraterna.

----------------------

Det har ju varit en del snack om fult kampanjande från än det ena, än det andra hållet. De ena belyser en viss partiledares kreativa agerande i skattefrågor under de senaste åren vilket fått andra att reagera. Med bestörtning. Andra hävdar att Maud ska avgå efter valet, vilket i sin tur får de andra att skrika förtal!

Herregud vilken sandlåda! De fabricerar ju lika mycket halvsanningar på alla sidor. Sahlin "förtalet" har trots all viss ursprung i sanningen även om det är aningen tweekat. Har monas soldater över huvudtaget provat att söka på reinfeldt på youtube? Inte? Då kan vi delge er en helt neutral video om reinfeldt som kom upp. "Reinfeldt våldtar Bamse", en helt saklig och ärlig video utan baktankar. Eller inte.

Men vi ska inte klaga. Både det ena och det andra gör ju att alla ägnar sig åt mer eller mindre Tacky stuff i sina kampanjer. More Tacky campaigning to the people!

----------------------

Apropå förtal och annat i valrörelsen snappade vi upp en något förvånande artikel i DN härom dagen: "Wiehe vill sjunga bort regeringen." Kanske föga överraskande från Sveriges mest pretentiösa musiker. Att han däremot är eld och lågor över att vara med i Allsång på Skansen, Sveriges mest Tacky sommarföreteelse, var lite förvånande. Men härligt. Synd bara att han valde bort "Hej då, trevligt att träffas!" som sitt musikval. Efter att ha lyssnat på 7 minuters nödrimmande om mer eller mindre samtliga statsråds tillkortakommanden är vi övertygade om att den hade kunnat kandidera som en av årets stora sommarplågor. Med betoning på plågor kanske.

Har man Spotify kan man lyssna på mästerverket här, Mikael Wiehe – Hej då, trevligt att träffas

Annars finns den upplyftande videon här nedan:



Apropå saklig kritik av politiker...

-----------------------

Time to get Tacky! Nu väntar den enda tankesmedjan vi lyssnar till, Tankesmedjan i P3, live i Almedalen!

Stay Tacky!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar